Skicka blommor med leverans samma dag -  Stort utbud

Tulpaner att skicka som blombud i Sverige

Tulpaner är vår mitt i vintern

Tulpanen är ju vårens blomma. Vi vet att vintern är över då det börjar dyka upp vackra buketter med tulpaner på bord överallt. Om du vill ge någon ett knippe energi och lust så är det här blomman som du ska välja. Oroa dig inte för att våren är långt bort, tulpanerna kan man lura!

När lökarna kommer från holländska fält mot slutet av sommaren så får de vila i en svensk kyl. Sedan kan de plockas fram under vintern och placeras i varma miljöer. Då tror tulpanlöken att det är vår och vi får svenska tulpaner mitt i vintern!

Tulpaner i alla möjliga färger

Det finns flera tusen sorters tulpaner i världen. Något som är så fascinerande med den här blomman är att det hela tiden tillkommer nya sorter med ny färg och form. Det finns några hundra vilda arter som finns i många olika länder som Kina och Spanien. Det går ju som sagt också bra att odla tulpanen i Sverige.

Fast det är klart att alla tulpaner som du ser hos oss inte behöver vara svenskodlade. Med goda kontakter med kontinentens främsta tulpanodlare så kan våra florister skapa otroligt vackra tulpanarrangemang året om. Fast det är just under vinter och vår som många känner att den här blomman passar bäst.

Tulpanerbukett - En färg eller blandad kompott

Det går att välja en tulpanerbukett där alla blommor har samma färg. Det kan ge en kraftfull känsla. Om du vet om mottagarens favoritfärg så kan det här vara så fint. Men tulpaner är ju även vackra tillsammans. Blommor med lite olika form och färg kan samsas i en bukett. De gröna blanka bladen ger en inramning som är fräsch.

Tulpan, verkligen en älskad blomma

Tulpaner har älskats i så många århundraden och det är inte svårt att förstå. Blommorna är så vackra och har en kvalitet som ger en särskild stabilitet. Blomsterodlare tycker också att det är roligt att jobba med korsningar för att få fram nya sensationer. Det här kan ta flera år från frö till lök.

Det är tur att du slipper vänta så länge på den perfekta sorten. När det är tulpansäsong så finner du en otrolig variation. Passa på att gratta, visa kärlek, säga tack eller bara påminna om att du finns med en bukett tulpaner som talar ett alldeles eget språk av skönhet och prakt.

Litet tips om tulpaner

Låt tulpanerna förbli i sin förpackning en stund då du ställer dem i vatten. De kommer att fortsätta växa i vasen. För längre livstid så kan du förvara tulpanerna kallt på natten.

Det finns blommor och sedan finns det blommor och sedan finns det tulpaner. Denna stolta och raka blomma har i alla tider varit mycket eftertraktad av alla människor som på olika sätt och av olika orsaker älskar blommor. Tulpaner har varit en källa till inspiration för många människor i olika sammanhang. De flesta kanske inte känner till det men tulpanen har till och med fått vara med och ge namn åt en revolutionär rörelse i Kirgizistan år 2005. De folkliga protester som ägde rum där och som pågick under några veckor 2005 fick ganska snabbt namnet ”tulpanrevolutionen” på grund av att revolutionens huvudsakliga måltavla – president Akajev – använde detta uttryck i ett tal där han varnade sina landsmän för motståndsrörelsen och dess aktiviteter.

 

Historia om tulpaner

Tulpaner anlände till Europa på 1500-talet och blev väldigt snabbt en minst sagt populär blomma. Ursprungligen kommer tulpanen från Kazakstan och då främst från de vidsträckta stäpperna där. Att denna blomma kunde spridas till oss européer kan vi faktiskt tacka ett sändebud från den katolska kyrkan för. Det var nämligen en medarbetare till påven som passade på att plocka med sig några tulpanlökar från det osmanska riket efter att han hade varit på tjänsteresa där. Det dröjde inte länge förrän tulpanen hade hittat fram till det som senare skulle komma att bli denna blommas officiella hemland – Holland.

Tulpaner i Sverige

Framgången för tulpaner blev helt enorm och kan närmast liknas vid en mindre guldrush. Priserna stegrades snabbt och det hela höll på att urarta när en enda liten sketen tulpanlök kunde betinga ett pris som motsvarade en normal årslön. Tulpanmanin var ett faktum men tack och lov så sprack denna ”bubbla” ganska snabbt, precis som alla liknande bubblor av olika slag oftast gör per omgående när luften går ur dem. 1685 finns den allra första anteckningen om att det fanns tulpaner i Sverige i och med att en viss herre vid namn Olof Rudbeck den äldre meddelade omvärlden att han hade 38 blommande tulpaner av olika slag i sin botaniska trädgård i Uppsala. För övrigt en botanisk attraktion än idag som varje år lockar stora horder av intresserade botaniker.

Se även vårt utbud av skapa din egen tulpanbukett!

Produkter
Övrigt