Skicka blommor med leverans samma dag -  Stort utbud

Om rosor och andra färgglada blommor

Visste du att själva anledningen till att blommor ofta är färgglada och doftar så gott som de gör är att de på så sätt ska kunna locka till sig insekter av olika slag så att de med dessa insekters hjälp ska kunna bli pollinerade? På detta sätt kan den enskilda blommans fortplantning ske och därför kan du stå och blicka ut över en sommaräng som är fylld till brädden med tusentals och åter tusentals vackra och färgsprakande blommor. Det finns en tanke bakom allt som sker i naturen. Ingen rök utan eld, som ordspråket så visligt säger.

Rosor tillhör utan minsta tvivel blommornas egen tio i topp-lista när det gäller popularitet. Tänk efter riktigt ordentligt. Hur många gånger har du till exempel hört rosen som blomma bli omsjungen i en sång? Säkerligen hundratals gånger. Evert Taube sjöng ”Min älskling du är som en ros, en nyutsprungen skär” och Amanda McBroom skrev låten ”The Rose” som var ledmotivet till filmen med samma namn där Bette Midler spelade huvudrollen. Glamrockarna i Poison besjöng rosen i sin dunderhit ”Every rose has its thorn”. Rosen är en blomma som förekommer ofta som textmotiv i populärmusiken. Men inte bara där.

Människan verkar ha en speciell förkärlek för rosor. Det märks inte minst i litteraturen där rosen ofta återkommer som en central symbol, både som poesi och inom skönlitteraturen. I en av de allra äldsta versionerna av den medeltida sagan om Snövit – i vart fall så som den berättas i sagans ursprungliga hemland på Balkan – blir den elaka drottningen inbjuden till Snövits bröllop med prinsen. Hon kommer dit med en förgiftad ros i handen i syfte att döda Snövit. Men vid åsynen av de lyckligt nygifta tu blir den elaka drottningen så gripen att hon greppar tag i den förgiftade rosen så hårt att hon själv blir förgiftad och faller död till marken. En annan lika känd saga där rosen spelar en central roll är sagan om Törnrosa.

Den italienske författaren Umberto Eco begick sin romandebut med en storsäljare som anknyter till rosen som blomma i mytologisk mening. Hans succébok heter Rosens namn och kom ut 1983 på svenska. Boken har även filmats med Sean Connery i huvudrollen.

Rosen har även en central roll i kristen tro. När Jesus korsfästes så var han krönt med en törnekrona. I Höga Visan i Bibeln förekommer ofta uttrycket ”Sarons ros” åsyftandes kvinnan. Vi hittar till och med rosen som symbol inom politiken eftersom en röd ros är den internationella socialdemokratins symbol, vilket även framgår av de svenska sossarnas egen partilogga.

Rosen är en blomma som finns i flera olika färger, alla är lika vackra. Man räknar med att det finns ungefär 200 olika arter av rosen som är spridda över hela världen. Här i Sverige finns minst 20 arter av rosen. Ska du skicka blommor till en vän som betyder extra mycket för dig så ska du absolut se till att skicka rosor. En ros säger nämligen mer än tusen ord.